Ανακοινώσεις

20/1/12

Προσδιορισμός των Πηγών και των Φυσικοχημικών Ιδιοτήτων των Λεπτόκοκκων και Υπερλεπτόκοκκων Αιωρούμενων Σωματιδίων του Ατμοσφαιρικού Αερολύματος που Επηρεάζουν το Κλίμα της Ελλάδας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τμήμα Περιβάλλοντος
Κτίριο Περιβάλλοντος
Λόφος Πανεπιστημίου
81100 Μυτιλήνη
Τηλ.:  +30-22510-36233
Fax: +30-22510-36197
E-mail:  xpil@aegean.gr



Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη, και ειδικότερα το Εργαστήριο Ποιότητας Υδάτων και Αέρα (http://www3.aegean.gr/waql/default.html), πρόκειται να υλοποιήσει στα πλαίσια του ΘΑΛΗ (2012–2015) το έργο  με τίτλο, "Προσδιορισμός των Πηγών και των Φυσικοχημικών Ιδιοτήτων των Λεπτόκοκκων και Υπερλεπτόκοκκων Αιωρούμενων Σωματιδίων του Ατμοσφαιρικού Αερολύματος που Επηρεάζουν το Κλίμα της Ελλάδας".

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών διεργασιών μέσω των οποίων τα Αιωρούμενα Σωματίδια (ΑΣ) που παράγονται/συναντώνται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στην περιοχή του Αιγαίου επηρεάζουν το κλίμα. Οι σημαντικότεροι επιδιωκόμενοι στόχοι είναι:

1. Η δημιουργία σταθερού δικτύου παρακολούθησης βασικών ατμοσφαιρικών φυσικοχημικών ιδιοτήτων με χρήση πληθώρας 'state of the art' οργάνων.
2. Ο προσδιορισμός των πηγών, συγκεντρώσεων και μεγέθους των ΑΣ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και στην περιοχή του Αιγαίου (Λέσβο και Κρήτη).
3. Ο προσδιορισμός των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των ΑΣ που επηρεάζουν το κλίμα με άμεσο και έμμεσο τρόπο.
4. Η χρήση νέας γενιάς μοντέλου αστικής και περιαστικής ρύπανσης, για τον προσδιορισμό των περιοχών και της έντασης παραγωγής νέων σωματιδίων με πυρηνοποίηση (nucleation).
5. Η εύρεση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των ΑΣ που συνεισφέρουν περισσότερο στις οπτικές ιδιότητες που έχουν σχέση με το ισοζύγιο ακτινοβολίας του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για την κάλυψη των αναγκών του έργου για το έτος 2012 υπάρχουν οι ακόλουθες  θέσεις εργασίας για συνεργάτες και
συνεργάτιδες, διαφορετικών βαθμίδων.


ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ (POST-DOC)

1. Μία θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή (ΜΕ) με αντικείμενο ατμοσφαιρικές οπτικές ιδιότητες και μοντέλα ποιότητας της ατμόσφαιρας. Η θέση εργασίας είναι στο Εργαστήριο Ποιότητας Υδάτων και Αέρα, Τμήμα Περιβάλλοντος, Μυτιλήνη.

Καθήκοντα και Ευθύνες:

Ο/Η ΜΕ θα εργαστεί ολόκληρο το διάστημα στην Μυτιλήνη. Ο/Η ΜΕ αναμένεται να αφοσιωθεί στην μελέτη των οπτικών ιδιοτήτων των ΑΣ στον Ελλαδικό χώρο. Θα είναι υπεύθυνος/η για την ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης οπτικών ιδιοτήτων αερολυματικής ρύπανσης το οποίο θα λαμβάνει δεδομένα εισόδου από μοντέλο αστικής και περιαστικής ρύπανσης. Τελικό προϊόν της εργασίας θα είναι η δημιουργία χαρτών της ορατότητας (visibility) και του αερολυματικού οπτικού πάχους (Aerosol Optical depth, AOD) για τον Ελλαδικό χώρο και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Επιπρόσθετα θα ασχοληθεί τόσο με την προετοιμασία των δεδομένων εισόδου για το εμπλεκόμενο λογισμικό, όσο και με την κριτική ανάλυση των δεδομένων εξόδου. O/H ΜΕ θα ασχοληθεί με τη συγγραφή έκθεσης για την πρόοδο των εργασιών και τη παρουσίασή των συμπερασμάτων. Σε όλη την διάρκεια της σύμβασης ο/η ΜΕ θα κληθεί να διαχειριστεί  μεγάλο όγκο δεδομένων από διαφορετικές πηγές κατακερματισμένο σε διαφορετικά πρότυπα αρχείων. Για τον λόγο αυτό και όπου κρίνεται απαραίτητο, θα απαιτηθεί  και ανάπτυξη υποστηρικτικού λογισμικού διαχείρισης και ανάλυσης των δεδομένων.
Τέλος Ο/Η ΜΕ θα αναλάβει θέματα συντονισμού των επιμέρους πακέτων εργασίας του ερευνητικού προγράμματος, όπως επίσης τη μεταφορά, αποστολή, παράδοση και παραλαβή των υλικών και των οργάνων για τις μετρήσεις πεδίου.

Απαιτούμενα:

Πτυχίο Φυσικού ή Χημικού αποκτηθέν στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.
Διδακτορικός τίτλος σπουδών σχετικός με το αντικείμενο της εργασίας, αποκτηθείς  στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.

Επιθυμητά Προσόντα :

Εργασιακή εμπειρία συναφή με το αντικείμενο της έρευνας.
Εμπειρία σε θέματα οπτικής ποιότητας της ατμόσφαιρας, ορατότητας και διάδοσης της ακτινοβολίας, με έμφαση στα αερολύματα, καθώς και εμπειρία στην εφαρμογή σχετικού λογισμικού.
Εμπειρία εκμετάλλευσης μοντέλων διασποράς ρύπων CTM (Chemical Transport Models) για τον υπολογισμό των οπτικών ιδιοτήτων ΑΣ.
Εκτεταμένες προγραμματιστικές ικανότητες και  προγραμματιστική εμπειρία,  συναφή με το ερευνητικό πεδίο.
Ειδικότερη γνώση προγραμματισμού σε κάποιες από τις γλώσσες Mathematica, FORTRAN, C/C++, NCL (NCAR Command Language)  θα εκτιμηθεί θετικά.
Καλή γνώση χειρισμού λειτουργικού συστήματος Unix και σχετικών συστημάτων (Linux κτλ).

Απολαβές – Προοπτικές:

Η πλήρωση της θέσης είναι αρχικά με συμβόλαιο για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για δύο ακόμα έτη. Η ακαθάριστη ετήσια αμοιβή είναι 16.000,00  Ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ (ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Ή ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΑΕΙ/ΤΕΙ)

1. Μία θέση Υποψήφιου Διδάκτορα (ΥΔ) με ενδιαφέρον στα τρισδιάστατα μοντέλα αστικής και περιαστικής ρύπανσης.

Καθήκοντα και Ευθύνες:

Ο/Η ΥΔ θα εργαστεί ολόκληρο το διάστημα στην Μυτιλήνη. Ο/Η ΥΔ αναμένεται να αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μοντέλου αστικής και περιαστικής ρύπανσης για τον Ελλαδικό χώρο, στην συγκριτική αξιολόγηση του μοντέλου με χρήση πειραματικών και δορυφορικών δεδομένων, καθώς και στην αξιολόγηση της άμεσης επίδρασης των αιωρουμένων σωματιδίων στην ηλιακή ακτινοβολία. Στα καθήκοντα του/της ΥΔ ανήκει η προετοιμασία των αρχείων εισόδου του μοντέλου αστικής και περιαστικής ρύπανσης με έμφαση στις ανθρωπογενείς και βιογενείς εκπομπές, η σύνταξη εκθέσεων με την πλήρη και κριτική περιγραφή των αποτελεσμάτων, καθώς και η δημοσίευση του έργου.

Απαιτούμενα:

Πτυχίο Περιβαλλοντολόγου, Περιβαλλοντολόγου Μηχανικού, Φυσικού, Χημικού, Πολυτεχνικής σχολής ή ισοδύναμο αποκτηθέν στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αποκτηθείς στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.

Επιθυμητά Προσόντα :

Εμπειρία συναφής με το αντικείμενο της έρευνας θα εκτιμηθεί θετικά.
Επιπρόσθετες προγραμματιστικές ικανότητες (Mathematica, FORTRAN) θα εκτιμηθούν θετικά.


Απολαβές – Προοπτικές:
Η πλήρωση της θέσης είναι αρχικά με συμβόλαιο για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για δύο ακόμα έτη. Οικονομικές απολαβές αναλόγως προσόντων.

2. Μία θέση Υποψήφιου Διδάκτορα (ΥΔ) με θέμα "Προσδιορισμός της επίδρασης των αιωρούμενων σωματιδίων στο κλιματικό ισοζύγιο ακτινοβολίας από in situ και δορυφορικές μετρήσεις"

Καθήκοντα και Ευθύνες:

Ο/Η ΥΔ θα εργαστεί ολόκληρο το διάστημα στην Μυτιλήνη. Στο πρώτο στάδιο της διδακτορικής διατριβής, ο/η ΥΔ αναμένεται να αναπτύξει μεθοδολογία και λογισμικό για την σύγκριση επιτόπιων και δορυφορικών μετρήσεων φυσικών ιδιοτήτων των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων στον Ελλαδικό χώρο.  Στο δεύτερο στάδιο, ήδη υπάρχον λογισμικό διάδοσης ακτινοβολίας θα επεκταθεί ώστε να λαμβάνει σαν είσοδο τις επιτόπιες και δορυφορικές μετρήσεις.  Ο/Η ΥΔ θα αναλύσει τα αποτελέσματα ώστε να προκύψει η επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ηλιακή και γήινη θερμική ακτινοβολία, και η συνακόλουθη διαταραχή του κλιματικού ισοζυγίου ακτινοβολίας.  Στα καθήκοντα του/της ΥΔ περιλαμβάνονται και η σύνταξη εκθέσεων με την πλήρη και κριτική περιγραφή των αποτελεσμάτων, καθώς και η δημοσίευση του έργου.

Απαιτούμενα:

Πτυχίο Θετικών Επιστημών ή Μηχανικού, ή ισοδύναμο αποκτηθέν στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αποκτηθείς στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.

Επιθυμητά Προσόντα :

Εμπειρία συναφής με το αντικείμενο της έρευνας θα εκτιμηθεί θετικά.
Επιπρόσθετες προγραμματιστικές ικανότητες (Mathematica, FORTRAN, MATLAB, Unix scripts) θα εκτιμηθούν θετικά.

Απολαβές – Προοπτικές:
Η πλήρωση της θέσης είναι αρχικά με συμβόλαιο για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για δύο ακόμα έτη. Οικονομικές απολαβές αναλόγως προσόντων.

3. Μία θέση Υποψήφιου Διδάκτορα (ΥΔ) με ενδιαφέρον στις μετρήσεις αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων.

Καθήκοντα και Ευθύνες:

Ο/Η ΥΔ αναμένεται να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη πειραματικών διατάξεων για τον προσδιορισμό των φυσικοχημικών ιδιοτήτων αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων, και την διεξαγωγή μετρήσεων πεδίου. Στα καθήκοντα του ΥΔ περιλαμβάνεται η συναρμολόγηση και η βαθμονόμηση των πειραματικών διατάξεων, η διεξαγωγή μετρήσεων πεδίου σε σταθμούς στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και την περιοχή του Αιγαίου, καθώς επίσης και την ανάλυση των αποτελεσμάτων και δημοσίευση του έργου.

Απαιτούμενα:

Πτυχίο Θετικών Επιστημών (Τεχνολόγου, Μηχανικού, Φυσικού, Χημικού) ή ισοδύναμο αποκτηθέν στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αποκτηθείς στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.

Επιθυμητά Προσόντα :

Εμπειρία συναφής με το αντικείμενο της έρευνας θα εκτιμηθεί θετικά.
Επιπρόσθετες προγραμματιστικές ικανότητες (Labview και Matlab) θα εκτιμηθούν θετικά.

Απολαβές – Προοπτικές:
Η πλήρωση της θέσης είναι αρχικά με συμβόλαιο για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για δύο ακόμα έτη. Οικονομικές απολαβές αναλόγως προσόντων.


Υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα και δύο ονόματα επιστημόνων για συστάσεις, στον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθ. Πηλίνη Χριστόδουλο (xpil@aegean.gr) τηλ. 22510-36233.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 15 Φεβρουαρίου 2012.